Welcome to MedicalPress a Premium Medical Theme
Title Image

Plantacja

Plantacja

Labofarm Agro   prowadzi  50 hektarowe specjalistyczne gospodarstwo zielarskie  posiadające międzynarodowy certyfikat ekologiczności,  produkujące standaryzowane surowce roślinne na potrzeby własnej  produkcji leków oraz na eksport.
Uprawy są ściśle monitorowane zarówno w okresie wysiewów, wegetacji, jak i co do optymalnego terminu zbiorów, od czego zależy m.in. zawartość związków czynnych w surowcu.

Struktura upraw
w obecnym sezonie zdominowana jest przez kozłka lekarskiego Valeriana officinalis i przedstawia się następująco: 19 ha – uprawa kozłka lekarskiego, 2 ha – uprawa melisy lekarskiej Melissa officinalis, 2 ha – uprawa mięty pieprzowej Mentha piperita, 1 ha – uprawa serdecznika pospolitego Leonurus cardiaca, 1 ha – uprawa chmielu Humulus lupulus. Pozostały areał (6 ha) przeznaczono pod uprawę mieszanki strączkowej, by użyźniać glebę.

Uprawa kozłka lekarskiego
prowadzona jest obecnie dwiema metodami – jesienną i wiosenną. Na podstawie obserwacji kozłka lekarskiego sadzonego jesienią 2008 r. można stwierdzić, że intensywny przyrost nowych liści oraz brak występowania chorób i szkodników przyczyni się do uzyskania spodziewanego wysokiego plonu około 2,5 tony suszu z 1 hektara. Kozłek sadzony wiosną rośnie mniej intensywnie, co wpływa bezpośrednio na wielkość plonu. Jednak uprawa kozłka wiosennego jest mniej pracochłonna – ze względu na brak konieczności usuwania pędów kwiatowych. Inną zaletą uprawy wiosennej jest możliwość zbioru korzeni wiosną następnego roku. Korzeń zebrany w tym okresie charakteryzuje się wyższą zawartością kwasów walerenowych w porównaniu z korzeniami zebranymi jesienią. Zbiór roślin liściennych melisy, mięty, serdecznika odbywa się – w zależności od pogody – 2 lub 3 razy w roku. Jeśli nie występują anomalia pogodowe, można liczyć na zbiór 4 do 5 ton suszu z 1 hektara.

Uprawa chmielu

W tym roku, w ramach eksperymentu, założyliśmy hektar chmielnika. Ani Pomorze Gdańskie, ani powiat starogardzki, nie posiadają żadnych historycznych tradycji związanych z uprawą chmielu. Zobaczymy, jakie będą efekty tej uprawy w warunkach klimatu pomorskiego (nasza uprawa położona jest w odległości 40 km w prostej linii od morza).